Izrael propustí 150 palestinských vězňů

Jeruzalém - Koncem srpna propustí Izrael přes 150 vězněných Palestinců jako gesto dobré vůle vůči palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi. Dohodu potvrdil jak Izrael, tak Palestina. Propuštění se týká jen zlomku Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli - celkem je jich kolem 11 000. Přesto Izrael doufá, že toto gesto pomůže mírovému procesu.

Oba političtí šéfové Ehud Olmert a Mahmúd Abbás, jejichž pozice je mimořádně oslabená, se dnes sešli na pracovním obědě. Hovořili kromě palestinských vězňů především o konečném statusu palestinských území a o izraelských silničních uzávěrách na západním břehu Jordánu.

Olmert s Abbásem se na loňské mezinárodní konferenci o Blízkém východě v americkém Annapolisu zavázali, že se pokusí dospět k mírové dohodě do konce letošního roku, tedy do vypršení mandátu George Bushe. Mírová jednání ale dosud nevykazovala takřka žádný pokrok. Zejména v řešení klíčových sporných bodů jako budoucí status Jeruzaléma, vytyčení hranic budoucího palestinského státu a otázka palestinských uprchlíků.

Další tvrdou ránu jim pak zasadilo nedávné oznámení premiéra Olmerta, že po zářijových volbách nového předsedy strany Vpřed (Kadima), jichž se nezúčastní, odstoupí z čela vlády. Olmert čelí obviněním z korupce a podvodu a část izraelské veřejnosti i jeho spolustraníků už dříve volala po jeho abdikaci.