Egyptští vědci zkoumají DNA mumifikovaných plodů z Tutanchamonovy hrobky

Káhira - Egyptští badatelé zkoumají DNA dvou mumifikovaných dětských plodů, které byly uloženy v hrobce faraona Tutanchamona. Vědci chtějí zjistit, jestli šlo o mrtvě narozené potomky mladého faraona.Oznámil to generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky Zahí Havás. Dva drobné plody ženského pohlaví, zřejmě v pátém až sedmém měsíci těhotenského věku, nalezl už v roce 1922 při objevení hrobky britský archeolog Howard Carter. Vzorky DNA obou plodů budou porovnány nejen vzájemně, ale také s DNA samotného Tutanchamona.

Testy jsou součástí širšího programu zkoumání DNA stovek mumií, který by mohl podle Haváse pomoci určit Tutanchamonovu rodinnou linii. Totožnost rodičů tohoto faraona totiž není stoprocentně jasná. V odborných kruzích převládá názor, že jeho otcem byl faraón Achnaton, který zavedl kult jediného božstva, slunečního kotouče Atona, a matkou jedna z vedlejších Achnatonových manželek Kija.

Podle jiných názorů byl Tutanchamon synem méně známého faraóna, který na trůn nastoupil po Achnatonovi. Učenci jsou přesvědčeni, že se Tutanchamon ve věku 12 let oženil s Anchesenamon, dcerou Achnatona a jeho hlavní manželky Nefertiti. Pár však žádné žijící děti neměl. A nejsou žádné archeologické doklady, že by tento panovník, který zemřel ve věku 18 či 19 let, po sobě zanechal nějaké potomstvo.

Pokud se ukáže, že ani jeden z plodů nemá příbuzensky s Tutanchamonem nic společného, pak podle Haváse mohly být do hrobky umístěny, aby mu umožnily „žít v posmrtném životě jako novorozenec“. Zkoumání DNA zřejmě potrvá několik měsíců. Vědci také mumie prozkoumali pomocí tomografu. Celý program však zahrne zkoumání vzorků všech panovnických mumií i téměř dvou desítek mumií, které dosud nebyly identifikovány a jsou součástí sbírek Egyptského muzea v Káhiře. Není vyloučeno, že testy prokážou, že vystavované mumie patří někomu jinému, než se domnívají archeologové. Snad nejambicióznějším cílem je najít konečně mumii královny Nefertiti, známé svou neobvyklou krásou.