Před zahájením her v Číně pokračují protesty, zůstává smog a teroristé vyhrožují

Peking - Čínská města se chystají na zítřejší slavnostní zahájení 29. olympijských her. I poslední hodiny příprav ale provázejí incidenty. Během vítání pochodně demonstrovali včera v Pekingu dvě skupiny cizinců. Čínské úřady rovněž bez udání důvodu odmítly udělit vízum jednomu z amerických sportovců. I den před zahájením olympijských her však Peking trápí smog. Zatažené nebe předpovídají meteorologové i pro zbytek dne, stejně jako vysokou vlhkost a teploty dosahující 34 stupňů Celsia.

Téměř bezvětří, vlhko a zatažené nebe drží smog nad Pekingem už několik dní navzdory sérii drastických omezení dopravy v čínském hlavním městě a továren v jeho okolí, které mají Pekingu v době trvání OH zajistit modré nebe a čistý vzduch. Na pátek meteorologové předpovídají rovněž zataženo s občasnými dešťovými přeháňkami a teplotami dosahujícími 30 stupňů Celsia.

Do zahájení Čína odpočítává již jen hodiny. Olympijská pochodeň už je v Pekingu, fanoušci se na letišti pokoušejí získat podpisy od svých milovaných sportovců. Objevují se i první incidenty. Čínské úřady zrušily vízum americkému rychlobruslaři Joeymu Cheekovi. Rozhodnutí nijak neodůvodnily, Cheek se ale angažoval pro mír v Súdánu a vyzýval Čínu, aby se více zasadila o klid v této africké zemi. Spojené státy chtějí vznést diplomatický protest.

Čínu provázejí protesty dnes a denně

Ani zpřísnění podmínek pro udělování víz ale nezabránilo protestům přímo v Pekingu. Přes 40 sportovců včetně českého překážkáře Jakuba Holuši vyzvalo čínského prezidenta, aby Čína mírovou cestou vyřešila otázku Tibetu a dodržovala základní lidská práva a svobody. Čínský prezident Chu Ťin-tchao se už dříve vyjádřil proti spojování her s politikou. „Politizace her je nejen proti duchu olympiády, ale i proti společné vůli lidí na celém světě,“ komentuje výzvu prezident.

Dva Američané a dva Britové včera rozvinuli u hlavního stadionu tibetské vlajky a transparenty vyzývajících ke svobodě. Čínské bezpečnostní orgány je dnes vypověděly ze země. Skupinka tří zahraničních demonstrantů, která ve středu na náměstí Ťien-an-men protestovala z křesťansko-náboženských pozic proti čínské rodinné politice jediného dítěte a nucení k potratům při dalších těhotenstvích, dnes na stejném místě demonstrovala za náboženskou svobodu v Číně. Trojice byla opět zadržena čínskou policií, když modlitbou zahájila tiskovou konferenci před mauzoleem čínského komunistického předáka Mao Ce-tunga. Omezováni v práci jsou i novináři, policie například zasáhla, když natáčeli fronty na vstupenky.

Olympiádu provázejí přísná bezpečnostní opatření, včetně osobních prohlídek a omezení pohybu. Na bezpečnost her dohlíží kolem 100 000 příslušníků bezpečnostních složek.

Po světě sílí protesty proti porušování lidských práv v Číně

Dnes po celém světě zesílily protesty proti porušování lidských práv a práv tibetské menšiny v Číně. Vedle amerického prezidenta George Bushe se ozval i jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy. Ten jménem Evropské unie, které nyní Francie předsedá, podle dnešního sdělení francouzského ministerstva zahraničí předal Číně seznam politických vězňů, disidentů a ochránců lidských práv, které jsou podle názoru Západu perzekuováni.

Známý čínský ochránce lidských práv Che Te-pchu vyzval předsedu MOV Jacquesa Roggea, aby ho navštívil ve vězení a udělal si obrázek o tom, jak žijí političtí vězni v Číně v době olympiády. Organizace Čínští ochránci lidských práv (CHRD) obvinila pekingský režim, že jen za poslední rok před olympiádou svévolně zatkla 428 lidí a bez soudu je zadržuje v neoficiálních věznicích a pracovních táborech. Z toho nejméně ve 44 případech prý byli zadržení i mučeni, jeden nich ve vězení zemřel.

Tisíce exilových Tibeťanů a jejich přívrženců demonstrovaly v indickém Dillí a v nepálském Káthmándú proti politice čínské vlády omezující lidská práva i práva menšin. V Nepálu žije přes 20 000 tibetských uprchlíků, nejvíce právě v hlavním městě. V olympiádě vidí naději na zlepšení své situace a chodí demonstrovat před čínskou ambasádu. Čínská vláda sice tlačí na Nepál, aby protestům během olympiády zabránil, zatím se to ale nedaří. Demonstranti tvrdí, že nemají co ztratit a že se nebojí ani hrozby vyhoštění. Podle nich se taková příležitost jako olympiáda už nikdy nenaskytne.

Muslimové vyhrožují teroristickými útoky 

Separatistická muslimská skupina ze západu Číny zveřejnila videonahrávku, v níž ukazuje hořící znak her a explozi nad místem jejich konání. Maskovaný muž v černém turbanu ve vojenské maskovací vestě a s puškou vyzývá muslimy, aby své děti drželi dál od míst, kde se konají soutěže. Video se připisuje separatistické radikální Islámské straně Východního Turkestánu.