Poláci zruší brannou povinnost, v armádě budou jen vojáci z povolání

Varšava - Polští mladíci se těší - konec branné povinnosti je na dohled. Polská vláda totiž představila reformu armády. Od roku 2010 přijme pouze vojáky z povolání. Následuje tak příkladu svých partnerů z višegrádské čtyřky - Slovenska, Maďarska a Česka. Poláci chodili na vojnu v osmnácti letech na tři čtvrtě roku. Poslední brance odvedou letos v prosinci.

„Jeden profesionální voják, dobře vycvičený a dobře vyzbrojený, je v dnešních podmínkách mnohem hodnotnější než desítky špatně vycvičených vojáků,“ říká k reformě premiér Donald Tusk. Parlament návrh schválí zřejmě bez problémů, a podporuje ho i prezident Lech Kaczynski.

Polskou armádu v současnosti tvoří 70 000  profesionálů a 54 000 branců. I když má trochu zeštíhlet, čeká ji přesto nábor a výcvik nejméně 50 000 vojáků z povolání. „Všechny náklady na profesionalizaci vyjdou na jednu a čtvrt miliardy eur. Jen v příštím roce na to dáme 466 milionů eur,“ vysvětluje ministr obrany Bogdan Klich.

Jeho předchůdce Aleksander Szczyglo ale optimismus Poláků mírní: „Tohle je proces na mnoho let. V Británii to trvalo 30 let, ve Španělsku dvacet. To není možné udělat za dva roky.“

Varšavská vláda ale doufá, že to půjde. Polsko je od roku 1999 v Severoatlantické alianci. Je aktivní v mezinárodních misích: ačkoliv teď stahuje vojáky z Iráku, afghánský kontingent posiluje na 1600 mužů. V mírových misích působí Poláci na Balkáně, na Golanských výšinách, v Čadu a v Libanonu.