Britská policie testuje zapojení armádních bezpilotních letadel

Londýn - Britští zákonodárci vypracovali plán na využívání bezpilotního špionážního letounu pro policejní účely. V současné době je tento typ letadel využíván při misích v Iráku a Afghánistánu. Speciální letoun má možnost tajně pořizovat a vyhodnocovat fotografie za využití moderních technik včetně satelitů.

Britská policie se nechala inspirovat spojenými státy. Které využívali bezpilotní letadla například pro účely pobřežních hlídek. Dokáže vystoupat až do výšky 15 kilometrů. I zde v rychlosti vyhodnotí a pořídí fotografie pomocí satelitu. Britové si od nového letounu slibují hlavně pomoc při monitorování demonstrací či sledování zločinců na útěku. Celý projekt je však teprve ve vývoji, některá ministerstva projevila zájem o spolupráci a financování nových policejních letounů.

Proti zavedení bezpilotních letounů se ostře ohradili zastánci lidských práv. Poukazují na možnost manipulace s pořízenými snímky, ke které by mohlo dojít, jakmile se dostanou do správy veřejných složek. Již nyní je Británie zemí s nejvyšším výskytem monitorovacích zařízení. Nepředpokládá se, že by zavedení nového typu letounu do policejních služeb proběhlo v nejbližší době. Navíc parlamentní zpráva uvádí, že Británie v současnosti nedisponuje dostatkem kvalifikovaných odborníků, kteří by byli schopni snímky vyhodnocovat.