Srbsko prý dopadne Mladiče a vydá ho do Haagu do konce srpna

Bělehrad - Dnešní srbský deník Blic přišel s informací, že  někdejší velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić, podezřelý ze spáchání válečných zločinů a genocidy během války v bývalé Jugoslávii, bude zatčen a vydán haagskému tribunálu nejpozději do konce srpna. Blic se odvolává na zdroje z nejvyšších vládních kruhů. Srbská vláda však jakoukoli zvýšenou aktivitu vedoucí k zatčení Mladiče nepotvrdila.

Podle Blicu chce vláda dopadením nehledanějšího aktéra bosenského konfliktu definitivně otevřít cestu pro sblížení s Evropskou unií, která to podmiňuje právě Mladičovým předáním spravedlnosti.

Vláda se prý domnívá, že letní sezona je nejvhodnější dobou pro ukončení této „haagské epizody“. Nacionalistická opozice má nyní daleko méně šancí vyvolat pouliční demonstrace a nepokoje Mladičových sympatizantů.

Brammertz rozhodne o šancích Srbska na vstup do EU

V září se navíc do Bělehradu na inspekční cestu chystá hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Serge Brammertz, aby zhodnotil míru spolupráce Srbska s haagským tribunálem. Právě na jeho posudku bude do značné míry záležet, zda unie začne uplatňovat v dubnu podepsanou stabilizační a asociační dohodu se Srbskem, která je předstupněm ke členství země v unii.

Podle bývalého srbského generála Ninoslava Krstiče ale civilní a armádní tajná služba v Srbsku vědí, kde se Mladić nyní nachází. „Věřím, že ho brzy zatknou,“ uvedl v dnešním vydání srbského listu Press. Podle informací zveřejněných nedávno v srbských médiích se bývalý generál schovává podobně jako Karadžić v Bělehradě. Nechal si prý narůst vousy, přibral a vychází ven jen brzy ráno nebo pozdě večer.