Čína je zemí rekordů - pozitivních i negativních

Peking - Slogany o Americe jako zemi neomezných možností možná už brzy budou minulostí. Zemí pozitivních i negativních "nej" se stává Čína, nejlidnatější země světa s 1,3 miliardy lidí, která si své území vždy pečlivě chránila -  například 6700 kilometrů dlouhou Velkou čínskou zdí, jedním z nových sedmi divů světa.

Vedle monumentální zdi se Čína může pochlubit i řadou jiných rekordních novějších staveb, Největší přehrada s elektrárnou na světě stojí na řece Jang-c-ťiang. Hráz je dlouhá 1725 metrů a vysoká 185 metrů. Otevření nejdelšího mostu nad mořskou hladinou Čína naplánovala právě na olympijský rok - měří 36 kilometrů a spojuje přístavy Šanghaj a Ning-po.

Překotný rozvoj měst, dopravy, staveb a průmyslu s sebou nese stinné stránky. Čína je dnes největším znečišťovatelem ovzduší, smog se pomalu stává synonymem čínských velkoměst. Ta se prudce rozrůstají. Očekává se, že v příštích patnácti letech se do měst přesune na 300 miliónů lidí z venkova. Aby je města dokázala pojmout, musí Čína vybudovat každý měsíc městskou infrastrukturu stejného rozsahu, jakou mají všechna krajská města v ČR dohromady.

V Číně žije 320 miliónů lidí mladších čtrnácti let, což je víc než celkový počet obyvatel Spojených států. S tím zřejmě souvisí další rekord: největší spotřeba prezervativů - celá 1 miliarda ročně. V tom má ale tak trochu prsty i populační program čínské vlády a její politika jednoho dítě.

Už dnes má Čína víc uživatelů internetu než Spojené státy. Loni Číňané odeslali ze svých mobilů 220 miliard textových zpráv a angličtinou jako druhým jazykem tu mluví víc lidí, než kolik jich ji v USA má jako jazyk mateřský.

Rekordní by měly být i olympijské hry. Celková výše nákladů na ně činí 42 miliard amerických dolarů, tedy téměř tříkrát více, než kolik činil rozpočet na minulé hry v roce 2004 v Aténách.

Mezi rekordy, které ale značně poškozují zářivý obraz rozvoje, jaký by čínské vedení rádo ukázalo světu, je nejvyšší počet poprav na světě  - podle oficiálních údajů kolem 1100 ročně. Za tři měsíce tu popraví víc lidí než v celém zbytku světa za tři roky.

  • Nejdelší nadmořský most autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35267.jpg
  • Čínská popravčí četa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/353/35268.jpg