Mugabe by mohl podepsat dohodu o koaliční vládě

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe by dnes mohl podepsat dohodu, která opozičnímu předákovi Morganu Tsvangiraiovi umožní stát se premiérem Zimbabwe. Do země v sobotu přicestoval jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který je prostředníkem jednání mezi zimbabwskou vládou a opozicí o vytvoření vlády národní jednoty, která byla zahájena před více než dvěma týdny.

„Mohlo by dojít k podpisu poté, co se vůdci setkají k vyřešení zbývajících otázek,“ řekl nejmenovaný představitel vládnoucího Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF). Velký průlom podle něj znamenalo to, že opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (ODM) uznalo Mugabeho jako legitimního prezidenta, což dříve odmítalo.

Cílem rozhovorů je vyřešit krizi, kterou vyvolalo kontroverzní opětné zvolení Mugabeho do čela země ve druhém kole prezidentských voleb. Předvolební násilnosti si vyžádaly desítky životů, zejména z řad stoupenců opozice, a proto MDC druhé kolo bojkotovalo.

Představitel ZANU-PF uvedl, že si jeho strana představuje koaliční vládu, která by stála v čele Zimbabwe pět let. Tsvangirai by měl dostat funkci premiéra, ale jeho kompetence prý ještě nebyly úplně dojednány.