Český velvyslanec v Gruzii: Rusko teď nemá přiliš chuti k usmíření

Tbilisi - Zpočátku bylo poměrně rušno, ale nakonec se situace postupně uklidnila. Tak popisuje poslední vývoj událostí v gruzínském hlavním městě Tbilisi český velvyslanec Ivan Jestřáb. Kolem půlnoci bylo město plné lidí, kteří mávali vlajkami a zpívali patriotské písně. Podle něj to byla v pořadí již třetí "vlastenecká noc".

Ruské ozbrojené síly ráno podnikly nálety na vojenskou základnu v Kodžori, kde jsou umístěny zvláštní jednotky, a na předměstí Tbilisi, kde bomba zasáhla středisko letecké kontroly. „V samotném městě je ale klid, nic se nedělo,“ řekl Jestřáb.

Gruzie sice včera oznámila, že zastavuje vojenské akce v Jižní Osetii, ale Rusové tvrdí, že ne úplně, a proto sami pokračují ve válečných operacích. Na západě země, v Abcházii, se navíc zostřila situace. „Podle gruzínských údajů se tam mělo vylodit kolem 4 000 ruských vojáků a probíhají boje zejména v soutěsce Kodori,“ vysvětluje velvyslanec.

Den v životě velvyslance ve válečné zóně

A jak vypadá den velvyslance uprostřed bojů? Ivan Jestřáb říká, že se především snaží zdokumentovat pohyb českých občanů v Gruzii. „Sestavujeme seznamy a kontakty a hledáme způsob, jak pomoci lidem dostat se ze země, pokud o to tedy mají zájem,“ dodává. Dále se snaží získávat informace, jak vypadá situace v zónách konfliktu. „Také nás samozřejmě zajímají reakce nejen Gruzie, ale i dalších, zejména sousedních zemí,“ říká Jestřáb.

Podle velvyslance se nedá odhadnout, jak dlouho bude konflikt trvat. Gruzie sice ruku k jednání podala, ale teď záleží na reakci Ruska. „V tuto chvíli to vypadá, že příliš chuti k usmíření nemá,“ tvrdí. Gruzínský prezident Saakašvili ale odstoupit určitě nehodlá.