Severní Vietnam ohrožují záplavy a sesuvy půdy

Hanoj - Záplavy a sesuvy půdy, které ve Vietnamu způsobila tropická bouře Kammuri, si vyžádaly kolem 140 životů, několik desítek lidí se pohřešuje. Řadu vesnic voda úplně izolovala. Armáda posílá obětem humanitární pomoc, meteorologové ale varují, že se situace ještě zdaleka neuklidnila. Letos je to nejhorší přírodní katastrofa v zemi. Bouře způsobila záplavy také v jihočínské provincii Jün-nan, kde zahynulo 20 lidí a deset dalších je nezvěstných.

Tropická bouře Kammuri přinesla do severního Vietnamu silné lijáky. Prudká voda vyvracela stromy i sloupy elektrického vedení. O přístřeší připravila tisíce lidí. Nejvíce postiženy jsou severní provincie Lao Cai a Yen Bai, zahynulo tam 72 obyvatel. Další mrtvé hlásí ještě sedm provincií. Mnozí vesničané uvízli na střechách svých domů a čekají na záchranáře. Úřady začaly postiženým dodávat potraviny.

Podle úřadů bilance není ještě konečná, protože záchranáři teprve postupně získávají přístup do oblastí, jež bouře izolovala. Při záplavách ve Vietnamu každoročně umírají stovky lidí.

Počasí zkomplikovalo situaci i stovkám lidí, kteří vlakem mířili do oblíbeného turistického střediska Sapa. Voda zalila úseky železniční trati mezi hlavním městem Hanojí a Lao Cai. Cestující včetně pěti desítek cizinců se museli nouzově uchýlit do nejbližších hotelů. Trať by měla být znovu otevřena během několika dnů.

Kammuri zasáhla i Čínu

Bouře Kammuri zasáhla také čínskou provincii Jün-nan, kde muselo být kvůli záplavám evakuováno na 2400 osob. Rozvodněné řeky strhly 1600 domů, dalších 7600 budov bylo poničeno. Voda také zničila úrodu na 40 tisících hektarech zemědělské půdy. Kammuri zasáhla již minulý týden Hongkong, kde na dva dny narušila trénink na jezdecké disciplíny olympiády.