Druhý muž al-Káidy vyzývá k džihádu v angličtině

Islámábád - Nahrávku s hlasem druhého muže al-Káidy Ajmána Zavahrího odvysílala v neděli pákistánská televize ARY. Mužský hlas na ní anglicky vyzývá Pákistánce k povstání a boji proti Američanům a jejich spojencům a k podpoře mudžahedínů. Pravost a původ nahrávky není možné ověřit, stejně jako čas a místo jejího pořízení. Televizi ji doručil neznámý muž na motorce.

Ajmán Zavahrí vyzývá Pákistánce, aby povstali a bojovali proti Američanům, nebo alespoň podporovali bojovníky proti spojeneckým vojskům, jejichž činnost přirovnává k novodobé křížové výpravě Bílého domu.

Hlas se také obrací na pákistánské vojáky. Chce, aby přehodnotili svůj postoj a uvědomili si svou roli v bojích, kdy často stojí proti svým krajanům.

Hlas údajného Zavahrího:

„Žádný voják by neměl poslouchat rozkazy zabíjet muslimy nebo k jejich zabíjení dopomáhat.“

Není jasné, kdy byla nahrávka pořízena. Zjevně obsahuje nedávné snímky expremiéra Nawaze Šaráda. Reportér agentury AP tvrdí, že by hlas, který na ní promlouvá, skutečně mohl být Zavahrího. Ten by se měl podle posledních informací skrývat v oblasti afghánsko-pákistánských hranic spolu s Usámou bin Ládinem.