Bolivijský prezident Evo Morales vyhrál referendum

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales dál zůstane ve funkci. Vyplývá to z neoficiálních výsledků bolivijského referenda. Občané hlasovali o změnách ústavy, které připravil prezident a o plánu na získání autonomie, kterou chtěli opoziční guvernéři. Přípravu hlasování provázely protesty a napětí, samotné hlasování ale proběhlo klidně.

Bolívii rozděloval plán prezidenta na úpravu ústavy. Bránili se také guvernéři šesti bohatých regionů, kteří požadovali větší autonomii. Z referenda se tak stalo de facto hlasování o podpoře prezidenta. Ten z něj podle předběžných výsledků vyšel silnější než dřív. Slibuje pokračování reforem, včetně znárodnění klíčového průmyslu.

Čtyři z šesti opozičních guvernérů, kteří pro své regiony žádali větší míru autonomie, smějí podle neoficiálních výsledků referenda zůstat v úřadě. Podle analytiků tak výsledky hlasování naznačují, že názory Bolivijců jsou dost rozdělené. Obě strany také ihned výsledky interpretovaly jako své vítězství.

Prezident pogratuloval opozičním guvernérům k jejich potvrzení ve funkcích a vyzval je, ke společné práci. Předběžné výsledky ukazují, že Moralese podpořila 60% většina.