Protestovat se v Číně sice může, ale za cenu zatčení

Peking - Čínská vláda neplní své sliby ohledně částečného uvolnění svobody slova i shromažďování během olympiády. Pro demonstrace sice v vyhradila tři parky na okraji Pekingu, zájemcům o manifestace ale odmítá vydat povolení. V rukách policie skončí každý, kdo se pokusí protestovat, jako například Čchen Ta-čchuan, který rozhazoval letáky na přísně střeženém náměstí Nebeského klidu.

Čchen před dvěma lety přišel o dceru, která pracovala v armádě. Příčinu její smrti dodnes nezná a snaží se demonstrací upozornit na svůj případ úřady, které jeho dopisy důsledně ignorují.

Čína před hrami rázně zakročila proti domácím disidentům a zpřísnila pravidla pro udělování víz, aby udržela za hranicemi zahraniční aktivisty, kteří by mohli průběh olympiády narušit. Většina oponentů režimu je i s rodinami v domácím vězení a pod přísným dohledem bezpečnostních složek, někteří byli zatčeni, jiní odvezeni z Pekingu. Čínská vláda ale odmítá, že by před olympiádou udělala na disidenty zátah. Pokud byl někdo zatčen, tak prý proto, že porušil zákon.