V Srbsku se zřejmě našel Karadžičův počítač, kde má podklady pro obhajobu

Bělehrad - V Srbsku se našel notebook, který by mohl patřit Radovanu Karadžičovi, jenž nyní před mezinárodním trestním tribunálem v Haagu čelí obvinění z válečných zločinů a genocidy. Karadžić podle svého právníka přišel o počítač už při zatýkání. Úřady podle advokáta notebook, na kterém měl bývalý bosenský prezident podklady pro svou obhajobu, využily k nastudování dat a k vymazání a úpravě podkladů v neprospěch Karadžiče.

V severozápadním Bělehradě se našla taška s přenosným počítačem, 55 CD disky a dvěma knihami. Oznámila to dnes srbská rada pro spolupráci s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Karadžičův advokát prohlásil, že jde o podvod.

Nyní úřady provedou analýzu, zda jde skutečně o Karadžičův notebook. Pokud by se to potvrdilo, předají pak nalezené věci haagskému tribunálu, který by počítač mohl vrátit Karadžičovi.

Karadžić byl po 13 letech na útěku dopaden podle srbské vlády 21. července, podle svého advokáta byl „unesen“ již 18. července. Před haagským tribunálem se chce hájit sám. Bude se zodpovídat mimo jiné z podílu na masakru 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Tento zločin je označován za největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu doživotní vězení.