Česko-australský vědecký tým hlásí úspěch v boji s rakovinou

Praha - Badatelé objevili obrovské možnosti provitaminu E. Testy u myší byly úspěšné u mnoha druhů nádorů. Tlustého střeva, plic i prsou. Provitamin v buňkách spouští kaskádu dějů, která končí buněčnou sebevraždou.

„Přišli jsme na to trošku takovým omylem, protože jsme chtěli tento analog vitaminu e využít jako zdroj vitaminu E,“ řekl k objevu Jiří Neužil z Biotechnologického ústavu AV ČR.

Zjednodušeně řečeno. Zdravá buňka umí z provitamínu vyrobit vitamín, ale rakovinná buňka to neumí. Zdravým buňkám léčba prospěje a nemocné zabije. Jednou z příčin vzniku nádorů je, že se nemocným buňkám umírat nechce. Na rozdíl od drahých léčiv je látka, které vědci říkají VES, velmi levná.

„Látka jako taková není patentovatelná, ale my máme patent na mechanismus účinku této látky na rakovinné buňky a prostřednictvím tohoto patentu jsme tuto látku schopni prosadit na trh,“ uvedl Neužil.

Klinické testy nového využití formy provitaminu E již začaly v Americe, v českých nemocnicích začnou v nejbližších týdnech.