Šéf mauritánské vojenské junty převzal prezidentské pravomoci

Nuakšott - Mauritánská vojenská junta, která minulý týden svrhla vládu, se vrhla na legislativní činnost. Schválila zákon, kterým přecházejí prezidentské pravomoci na šéfa junty. Severoafrické křídlo al-Káidy zde mezitím začalo volat po svaté válce. Pučisté v Mauritánii v čele s Muhammadem uld Abdalem Azízem minulý týden zajali vysoké státní představitele včetně prezidenta a předsedy vlády. V pondělí čtyři z nich, včetně premiéra, propustili, ale prezidenta stále zadržují.

Junta vydala prohlášení, v němž kromě převedení prezidentských pravomocí také vysvětluje důvod puče. Byla to prý zhoršující se situace v zemi, prezidentovo obcházení vládních institucí a také to, že propustil několik armádních velitelů.

Vůdce al-Káidy v muslimském Maghribu abú Músá Abdal Vadúd uvedl v prohlášení zveřejněném na internetu, že pučisté nejspíše jednali na povel Ameriky, Francie a Izraele. Volá po džihádu a nastolení islámské vlády v zemi. Ozbrojenci zabili v Mauritánii v prosinci čtyři francouzské turisty a několik členů armády. Pořadatelé zde kvůli útokům zrušili motoristickou rallye Paříž-Dakar.

Puč, v jehož čele stál bývalý šéf prezidentovy stráže Muhammad uld Abdal Azíz, kritizovaly africké i západní vlády. Některé z nich zastavily nehumanitární pomoc Mauritánii, Africká unie zrušila mauritánské členství v organizaci až do obnovy demokracie v zemi.

Azíz prohlásil, že byl nucen k převratu, jelikož prezident svými rozhodnutími Mauritánii odváděl od demokracie a odvoláním generálů mohl vyprovokovat boje mezi armádními frakcemi. Řekl také, že junta chce uspořádat demokratické volby, a nevyloučil, že v nich bude sám kandidovat.