Studie navrhuje místo hovězího jíst klokaní maso

Sydney - Australský vědec publikoval studii, podle které by nahrazení hovězího masa v hamburgerech za klokaní mohlo výrazně pomoci ve zpomalení klimatické změny a zlepšení ovzduší. Kravský trávicí trakt totiž produkuje obrovské množství plynů, které jsou pro skleníkový efekt mnohem nebezpečnější než oxid uhličitý.

Klokaní trávení naopak probíhá téměř bez vypouštění plynů. Hlavním důvodem je podle autora studie (doktora George Wilsona) odlišné osídlení jejich střev mikroorganismy. V minulých letech se objevilo již několik návrhů jak řešit obrovský problém krav a ovcí, jejichž trávení stojí za 11% australských skleníkových plynů, klokanům se však primárně věnuje až Wilsonova studie.

„Klokaní je jako telecí, jen s lehce jinou příchutí,“ říká Wilson a nabádá farmáře ke změně. Už nyní Austrálie na speciálních farmách porazí kvůli masu 30 milionů klokanů, vědec vyzývá k dramatickému navýšení tohoto objemu. Klokani se také mnohem šetrněji pasou a jakožto přirozený australský druh šetří přírodu i z jiných hledisek.

Ačkoliv mají metan a další střevní plyny asi 25krát silnější skleníkový efekt než oxid uhličitý, jejich zastoupení v ovzduší je oproti ceosvětové roli CO2 mizivá.