Odvetná opatření proti Rusku zvažuje EU, USA i G8

Washington - Spojené státy i Evropská unie dnes naznačily, že zvažují možnosti určitých odvetných opatření proti Rusku za jeho vojenskou akci proti Gruzii. Spojené státy a jejich spojenci prý uvažují o "vyloučení Moskvy z exkluzivního klubu nejmocnějších zemí", což nepřímo naznačuje vyřazení ze skupiny G8. Skupina se situací kolem Gruzie zabývala při telefonické konferenci, a Rusko nebylo přizváno. Uvažuje se údajně i o zrušení plánovaných společných vojenských cvičení.

Alespoň symbolické akce proti Rusku mají podle evropských diplomatů projednat ministři zahraničních věcí Evropské unie na své středeční schůzce. Není ale jasné, zda takové návrhy podpoří i západoevropští spojenci Moskvy, zvláště Německo, Francie a Itálie.

Dosavadní prohlášení EU vyzývají k ukončení bojů a respektování gruzínské územní celistvosti, ale neobviňují žádnou ze stran. Polsko, pobaltské státy a některé další země unie ale volají po ostřejším stanovisku a označení Ruska za agresora.

Vedle vyřazení z činnosti skupiny G8 by mohl podle pozorovatelů k těmto opatřením patřit i odklad připojení Ruska k Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Diskutuje se i o vyslání evropských pozorovatelů do provincií Abcházie a Jižní Osetie.

Americký prezidentský kandidát Barack Obama vyzval k přehodnocení úsilí Moskvy o vstup do Světové obchodní organizace (WTO). Na druhé straně americký ministr obchodu Carlos Gutierrez dnes prohlásil, že nevidí souvislosti mezi ruskou vojenskou akcí v Gruzii a dlouhodobým procesem přípravy Moskvy na členství ve WTO.

Nicméně Gutierrez prohlásil, že „ke splnění podmínek přistoupení Ruska k WTO vede ještě dlouhá cesta“. To je v rozporu s nedávnými tvrzeními amerických vládních činitelů, podle nichž se vstup Ruska do WTO již značně přiblížil.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v úterý potvrdila, že Spojené státy podporují demokraticky zvoleného gruzínského prezidenta a vládu a trvají na zachování územní celistvosti a nezávislosti Gruzie.