Proces s českými entomology skončí do září

Darjeeling (Indie) - Soud v Darjeelingu v úterý rozhodl, že proces s českými vědci Petrem Šváchou a Emilem Kučerou skončí mezi 25. a 29. srpnem. Oběma mužům hrozí za sběr hmyzu v indickém národním parku tři až sedm let vězení. Entomologové jsou ale optimističtí, v případě odsouzení se totiž mohou odvolat k soudnímu dvoru v Kalkatě. Tam jsou podle nich lepší vyhlídky na úspěch.

Švácha s Kučerou by měli ve čtvrtek obdržet úplné znění obžaloby. Nově se už nemusejí dvakrát týdně hlásit na policii. Měli by také dostat peníze, které jim byly při zadržení zabaveny.

Podle indického serveru Express India bude řízení s Petrem Šváchou a Emilem Kučerou trvat nanejvýš pět dní, protože jsou to cizinci.

Vladislav Malý z České společnosti entomologické, který je se Šváchou a Kučerou v neustálém kontaktu uvedl pro server aktuálně.cz, že obžaloba oba muže viní z toho, že v národním parku sbírali vzácný hmyz.

To ale Češi odmítají s tím, že v okolí kdosi kácel stromy a pásly se tam krávy. Území také nebylo nijak označeno.

Čeští vědci také čelí obvinění, že chytali velice vzácné druhy hmyzu, což popírají.

Brouky a jejich larvy, můry a menší množství jiného drobnějšího hmyzu prý sbírali z čistě vědeckých účelů. Na jejich podporu existuje internetová petice.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a
dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Darjeelingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, oficiální povolení pro jejich sběr jim ale chybělo.

Emil Kučera
Zdroj: ČT24