Antikoncepce mění způsob, jakým si ženy vybírají partnera

Londýn - Ženy si podle dosavadních výzkumů volí životního partnera především čichem. Díky němu dokáží instinktivně vycítit jedince s co nejodlišnějšími geny zodpovědnými za obecnou imunitu. Kromě toho že zjištění potvrdilo tezi o přitahujících se protikladech také otevřelo diskusi o tom, jak tento princip ovlivňují různé vlivy v každodenním životem. Jedním z nejsilnějších způsobů, jakým se přirozený ženský instinkt nabourává, jsou antikoncepční pilulky.

Muž s odlišnými geny je v případě pořízení potomstva zárukou zdravějších dětí. Čím rozdílnější jsou u rodičů geny související s imunitou, tím odolnější proti infekcím a nemocem bude další generace. Mimo jiné také odlišnost zaručuje menší riziko problematického těhotenství a ulehčuje proces oplodnění. Základem tohoto principu hledání partnera je souvislost mezi genovým komplexem zodpovědným za budování imunity a zároveň produkci feromonů.

Základem testu provedeného univerzitami z Newcastlu a Liverpoolu bylo 6 vzorků mužského pachu, který čichalo 100 žen. Každá přitom měla určit svého „čichového favorita“. Ženy nejdříve experiment podstoupily aniž by braly antikoncepci a pak podruhé pod jejím vlivem. Výsledky se obrovsky lišily.

„Vynechání antikoncepce by tak mohlo přinášet velké problémy ve vztazích. Žena, která přestane brát antikoncepci může najednou zjistit, že jí její partner nepřitahuje,“ řekl k závěrům výzkumu jeho vedoucí, doktor Craig Roberts.

Vědci si změnu ve volbě favotita vysvětlují tím, že antikoncepce v ženském těle vyvolává procesy podobné těhotenství. A těhotné ženy mají vnitřně nastavené hledání zcela jiného typu partnera.