Na Slovensku zachráněni dva čeští speleologové

Bratislava - Dva čeští jeskyňáři, kteří uvízli v jeskyni u Rožňavy na východním Slovensku, jsou na zpátky povrchu. Oba muži se dostali do problémů při potápění v zaplavených chodbách jeskyně Hučiaca vyvieračka poblíž lokality Kunova Teplica. Na místě zasahovali slovenští záchranáři. Při celonoční akci se jim podařilo navázat s jeskyňáři spojení a navigovat je systémem chodeb zpět. Na záchranných pracích se podílela také horská služba a dvě skupiny českých potápěčů.

Dva české potápěče, kteří uvízli v jeskyni u Rožňavy na východním Slovensku, se podařilo vytáhnout. Speciální klimatizovaná sanitka je odvezla do nemocnice. Oba muži byli v relativně dobré kondici, jako zkušení jeskyňáři totiž věděli, jak se vyhnout podchlazení, a to i přesto, že v podzemí zůstali uvězněni 50 hodin. Čeští speleologové se pohybovali v oblasti, kterou naposledy pronikli lidé před 15 lety.

Podle nejnovějších informací jsou oba potápěči v pořádku. Za pomoci kolegů byli schopni dostat se systémem jeskyň zpět, informoval slovenský redaktor Hospodářských novin Alexandr Buzinkai.

Zpočátku s nezvěstnými speleology nebyl navázán kontakt a záchranářům se nedařilo přeplavat zatopené chodby. Záchranná operace proto pokračovala celou noc.

Do akce se zapojilo větší množství záchranářů včetně slovenské Horské záchranné služby a hasičů, na cestě je i skupina českých potápěčů. Na místo se přijel podívat i slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Do zatopené části jeskyně se nejprve vypravila dvojice českých speleologů, kteří se dostali do nepřístupných chodeb v další části jeskyně. Zpět se však vrátil pouze jeden. Později se ztratil i další Čech, který se vypravil nezvěstnému kolegovi na pomoc.