Tři roky a tři měsíce pro kanadského pedofila Neila z rozmazané fotky

Bangkok  - Na tři roky a tři měsíce dnes poslal soud v thajském Bangkoku do vězení Kanaďana Christophera Neila za zneužívání třináctiletého chlapce. Bývalý učitel, který byl zadržen loni po unikátní pátrací akci Interpolu na základě portrétu, který se podařilo rekonstruovat z jeho digitálně rozmazaných záběrů, musí vedle toho podle agentury AFP zaplatit pokutu 60 tisíc bátů (29 tisíc korun).

Třiatřicetiletý Neil vyučoval od roku 2000 v několika zemích jihovýchodní Asie angličtinu. V té době podle vyšetřovatelů zneužíval v Thajsku, v Kambodži a ve Vietnamu mladé hochy, z nichž některým bylo méně než deset let. Počet zneužitých chlapců šel podle různých zdrojů až do desítek.

Dnešní verdikt se týkal sexuálního zneužívání tehdy třináctiletého Thajce, k němuž se Kanaďan v květnu přiznal. Původně mu za to hrozilo šest a půl roku ve vězení, soud ale vzal v potaz jeho doznání a trest zkrátil na polovinu. Proti rozsudku se obhájce údajně neodvolá.

Kanaďan čelí ještě obvinění ze zneužívání chlapcova tehdy devítiletého bratra, kterého měl při sexuálních hrátkách před pěti roky i natáčet na video. Podle hochových rodičů platil muž dítěti 500 až 1000 bátů (250 až 500 korun) za orální sex, což ale Neil popírá. Pokud mu bude vina prokázána i v tomto případě, hrozí mu až 20 let ve vězení. Soud má tuto kauzu projednávat letos 7. října.

O rozhodující průlom v pátrání po tomto pedofilovi, známému na internetu pod přezdívkou Nico, se zasloužil německý Spolkový kriminální úřad (BKA). Nico vystavil na internetu přes 200 fotografií s pedofilní tématikou, na kterých sám vystupoval. Jeho obličej byl na záběrech digitálně rozmazaný, expertům BKA se ho ale podařilo rozšifrovat a v médiích se pak objevila jeho skutečná podoba. Krátce poté Interpol kontaktovalo přes 350 lidí z celého světa.

Thajské úřady Neila zadržely poté, co byl poznán na záběrech bezpečnostních kamer z letiště v Bangkoku, kam přiletěl z Jižní Koreje.