Bouře ve střední Evropě zabily už deset lidí

Praha - Během vytrvalých dešťů a bouřek přišlo v oblasti střední Evropy o život od pátku už nejméně deset osob. Na západním Slovensku v Jaslovských Bohunicích zemřeli dva lidé, na které za noční bouřky spadly stromy. Tři lidé zahynuli v Polsku, čtyři v severní Itálii a jednu ženu usmrtil vyvrácený strom na jihu Rakouska.

Na Slovensku se neštěstí odehrálo na hudebním festivalu HARDfest. Informovali o tom pořadatelé festivalu na své internetové stránce. Kromě dvou mladých lidí zabitých stromem skončil další člověk s těžkými zraněními v nemocnici. Na letních hudebních festivalech na Slovensku tak tento rok zemřelo už šest lidí.

Bouřky způsobily také četné materiální škody na západě Slovenska v Trnavském a Trenčínském kraji. Například v okolí Piešťan na silnice popadalo více než 70 stromů.

Na jihu a v centrální části Polska podlehli podle televizní stanice TVP povětrnostnímu živlu tři lidé. Několik desítek osob bylo zraněno. Jednoho člověka usmrtil spadlý strom ve víkendovém domku, jiného padající části střechy a jedna žena přišla v Lodžském vojvodství o život, když ji zasáhl elektrický proud z padajícího sloupu elektrického vedení.

Vyvrácené stromy na mnoha místech zablokovaly silnice a železniční tratě. Vichřice poškodila asi 600 domů. U Čenstochové na jihu Polska silný vítr strhl ze silnice autobus; dva lidé v něm utrpěli zranění. Ve středním Polsku bouřkové blesky zažehly asi stovku požárů.

Dva horolezci z Británie a Nizozemska umrzli v Alpách na severu Itálie, když uvízli ve smršti. Horská služba je našla mrtvé ve výšce asi 4000 metrů nad mořem v horském masivu Monte Rosa. U severoitalského Turína blesk smrtelně zasáhl desetiletého chlapce. V Janově se v rozbouřeném moři utopil sedmatřicetiletý Ital.

Na jihu Rakouska přišla o život jedenačtyřicetiletá žena, která byla na výletě se skupinou turistů. Když je překvapilo krupobití, schovali se pod strom. Vichr však strom vyvrátil.