Švédsko tvrdí, že v baltské oblasti už jsou ruské jaderné zbraně

Stockholm - Švédsko ví o tom, že Rusové už rozmístili do oblasti Baltského moře jaderné zbraně. V reakci na ruské hrozby odvetnými kroky proti americké protiraketové základně v Polsku a západní podpoře Gruzii to dnes ve Stockholmu uvedl švédský ministr zahraniční Carl Bildt. Výroky Moskvy o tom, že Rusko "zvažuje rozmístění jaderných zbraní v oblasti Baltu", přinesl britský deník The Times. Švédsko také přerušilo na neurčito své vojenské kontakty s Ruskem.

„Jaderné zbraně Rusové v této oblasti mají už určitou dobu a zaznamenali jsme i to, že pořádají vojenská cvičení, do jejichž plánů jsou tyto zbraně zahrnuty. Ruská vojenská doktrína klade na jaderné zbraně velký důraz, což je znepokojivé, neboť my si naopak přejeme snížení jaderných zásob,“ uvedl Bildt. Přesto však šéf švédské diplomacie ruské hrozby nehodnotí jako bezprostřední ohrožení Švédska.

V největší skandinávské zemi ruská invaze do Gruzie a nynější jaderné hrozby zahájily nové kolo diskusí o případném švédském přičlenění k NATO.

Švédsko také přerušilo na neurčito své vojenské kontakty s Ruskem. Ve Stockholmu o tom rozhodla švédská vláda v reakci na ruskou invazi do Gruzie. Švédsko tak například ruší plánovanou návštěvu zástupců ruského vojenského námořnictva, kteří měli na sever Evropy přicestovat začátkem září.