Pákistán první den po Mušarafovi: Politici se hádají a nevěří si

Islámábád - Vzájemné spory a nedůvěra provázejí jednání vůdců dvou nejsilnějších koaličních stran v Pákistánu o nástupci prezidenta Parvíze Mušarafa. Prezidentskou funkci dočasně vykonává předseda Senátu Muhammad Míán Súmrú. Mušaraf rezignoval pod tlakem svých politických odpůrců v pondělí.

Ásif Alí Zardárí z Pákistánské lidové strany (PPP) a bývalý premiér Naváz Šaríf z Pákistánské muslimské ligy (PML-N) se dnes podruhé sešli společně s ostatními koaličními politiky. Nejednali jen o novém prezidentovi, ale také o jmenování členů nejvyššího soudu, které Mušaraf sporným způsobem odvolal.

PPP tvrdí, že Mušaraf by mohl mít imunitu v otázce případného soudního stíhání., PML-N naopak chce, aby se bývalý prezident za porušování ústavy a další provinění zodpovídal před soudem.

Koaliční politici mají také odlišné názory na jmenování členů nejvyššího soudu a spory je jistě neminou ani při řešení problému muslimského extremismu na hranici s Afghánistánem. Prezidentské volby by se měly konat do několika týdnů.