Němci i Rakušané si připomínají srpen 1968

Berlín/Vídeň - Němci si připomínají 40. výročí Pražského jara 1968 a invazi vojsk Varšavského paktu. V poslední době se objevilo několik knih, novinových fejetonů, rozhlasových rozhovorů i televizních dokumentů. Někteří komentátoři ale tvrdí, že samotnému výročí začátku okupace Československa, které připadá na čtvrtek, by média měla věnovat více prostoru.

Zřejmě největší pozornost vyvolala kniha fotografií Josefa Koudelky Invasion Prag 1968. Publikace mnichovského nakladatelství Schirmer/Mosel obsahuje 250 snímků ze srpna 1968. Fotograf zachytil realitu pražských ulic, do kterých vpadli sovětští vojáci. Jde o snímky, které se Koudelkovi podařilo propašovat z Československa a které pak zveřejnila renomovaná pařížská agentura Magnum jako fotografie anonymního fotografa.

Michael Häupl:

„Smutné výročí potlačení reformního hnutí Pražské jaro před 40 lety v Československu má i dnes pro Rakousko větší význam, než by se mohlo zdát.“

Pozornost věnuje v těchto dnech 40. výročí invaze vojsk bývalé Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa také rakouská politická scéna. Vídeňský starosta a přední politik rakouské sociálnědemokratické strany Michael Häupl vydal k tomuto výročí dokonce zvláštní komuniké. Podle něj je „právě ve světle tohoto výročí obzvlášť jasně patrné, že Evropská unie nemá jako největší mírový projekt v dějinách alternativu“.

Der Standard v sérii článků podrobně popisuje a analyzuje tehdejší události a dopady pro další historický vývoj. Konstatuje v nich například, že symbolická osobnost na čele Pražského jara Alexander Dubček nebyl právě rozhodným politikem nebo že Rakušané sice spontánně pomáhali československým uprchlíkům, ale oficiálně se země chovala velmi opatrně a zdrženlivě.