Čína zadržela deset cizinců, poslala je do vězení

Peking - Deset dní v čínském vězení zůstane 6 amerických a 1 německý aktivista, kteří protestovali v Pekingu kvůli čínským represím v Tibetu. Pekingská policie se k tomuto kroku odhodlala po opakovaných demonstracích poprvé od začátku her. Ve vězení jsou ještě tři další cizinci z USA a Velké Británie. Zadrženi byli i dva fotografové. Doposud byli protestující cizinci většinou několik hodin zadržováni, a pak do 24 hodin vyhoštěni ze země.

Organizace Studenti za svobodný Tibet tvrdí, že zatčení jsou američtí občané, kteří se neúčastnili protestů, jen je dokumentovali. Policie je zatkla v úterý. V noci na čtvrtek pak zatkla před olympijským areálem třicetiletého Němce tibetského původu Floriana Norbu Gjana Cchanga. Německé velvyslanectví je s ním v kontaktu.

Ve vězení sedí ještě tři další aktivisté z USA a Velké Británie, kteří v noci na čtvrtek rozvinuli před olympijským městečkem tibetskou vlajku. Zda i oni budou muset zůstat v cele, není prý ještě rozhodnuto. Číňané zadrželi i dva fotografy.

Američané vyzvali prostřednictvím svého velvyslance v Pekingu čínskou vládu k respektování lidských práv, svobody projevu a vyznání během konání her i po nich. K zadržení svých občanů se ale velvyslanectví nechtělo přímo vyjadřovat.