Rodiny obětí letecké nehody v Madridu nevěří, že se havárie vyšetří

Madrid - Mezi pozůstalými převládá přesvědčení, že se příčiny nehody, při níž zahynulo 153 ze 172 lidí na palubě letadla společnosti Spanair, nepodaří vyšetřit. Prokurátor naopak očekává, že výsledky vyšetřování dostane do měsíce. Španělské úřady do neděle identifikují většinu těl obětí středečního leteckého neštěstí v Madridu. Pozůstalí se obávají, že by mohlo dojít k záměnám při předávání ostatků rodinám obětí.

Úřadům se zatím podařilo identifikovat 53 mrtvých. U zbývajících je podle lékařů nutná analýza DNA, protože těla znetvořil požár vraku letadla. Řada pozůstalých se přesto obává záměn při předávání těl obětí. K tomu totiž došlo v roce 2003, kdy se v Turecku zřítilo španělské armádní letadlo, ve kterém zemřelo 62 vojáků. Později se zjistilo, že 22 rodin dostalo nesprávné tělo.

Policie nadále vyšetřuje příčiny středeční nehody. V současnosti úřady pracují se dvěma verzemi: podle jedné způsobil zřícení letadla náhlý výpadek obou motorů, podle druhé ho zavinily odštěpky levého motoru, které poškodily kormidlo stroje.

Rodiny obětí zůstávají k vyšetřování skeptické. „Nakonec řeknou, že je to chyba pilota, který zahynul. Celá věc vyšumí do ztracena,“ řekl jeden z pozůstalých.