V Kyrgyzstánu havaroval Boeing s 90 lidmi na palubě, přežilo 25 z nich

Biškek - Boeing 737-200 společnosti Itek-Air havaroval u kyrgyzského hlavního města Biškek. Při startu nesl na cestě do iránského Teheránu 83 cestujících a 7 členů posádky, jak uvedla pověřená místa z letiště v Manasu, odkud letadlo startovalo. První oficiální údaje o počtu obětí přinesl kyrgyzský předseda vlády Igor Chudinov, nehodu přežilo 25 pasažérů. V nemocnici s vážnými popáleninami zůstává 22 z nich, 3 lidé byli puštěni domů.

„Po vzletu pilot reportoval technické potíže a pokoušel se vrátit zpět na letiště,“ popsala poslední známou skutečnost mluvčí manaského letiště. Letadlo nakonec skončilo asi 10 km od místa vzletu, nedaleko obydlené oblasti. „Podrobnosti ohledně příčin havárie zatím známy nejsou,“ uvedla mluvčí. Kyrgyzský ministr dopravy a komunikací Nurlan Sulajmanov ale vyloučil teroristický útok.

Vyšetřovatelé už mají v rukách obě černé skříňky. Předběžné odhady příčin neštěstí hovoří o podtlaku v kabině, ten mohl být způsoben například dírou v trupu. Letadlo nezvládlo návrat na letiště, po pádu se rozlomilo a začalo hořet. Většina přeživších byla zřejmě při rozlomení trupu v řadách, kde se letadlo rozpůlilo a byli tlakem vymrštěni z kabiny. Pilot havárii přežil, zatím ale nemůže vypovídat. 

Mezi cestujícími je mnoho cizinců - většinou z Íránu, Číny, Turecka, ale i Kanady. Na palubě byl také dívčí basketbalový tým z místní střední školy. Identifikace těl je obtížná. Na místě asistují i vojáci z nedaleké americké vojenské základny.

Podle kyrgyzských úřadů letoun, který byl v provozu od roku 1980, prošel loni v květnu v Kazachstánu opravou a začátkem tohoto měsíce technickou kontrolou.

Kyrgyzské nízkonákladové aerolinky Itek-Air figurují na takzvané černé listině leteckých společností, které Evropská unie považuje za nedůvěryhodné. Tyto aerolinky z bezpečnostních důvodů nesmějí létat na letiště v zemích Evropské unie. Letadlo bylo však markováno jako charter íránské letecké společnosti.

Jde o druhé velké letecké neštěstí v posledních dnech. Ve středu si nehoda letadla MD-82 aerolinek Spanair u španělského Madridu vyžádala 154 životů.