Při útoku ozbrojenců v pákistánském údolí Svát bylo zabito deset lidí

Mingora (Pákistán) - Ozbrojenci dnes v pákistánském údolí Svát zabili deset lidí, když zaútočili na dům místního vládního činitele. Byli zabiti tři členové jeho rodiny a sedm příslušníků ochranky.

„Ozbrojenci zaútočili na dům granátomety kolem osmé hodiny ráno,“ řekl policejní důstojník Snobir Chán.

Boje mezi vládními vojáky a islámskými ozbrojenci v údolí Svát, které leží na severozápadě Pákistánu, trvají sporadicky už pět let, ale v posledních týdnech se výrazně zintenzivnily. Od pátku bylo v této oblasti zabito na 50 ozbrojenců a deset vojáků.

Malebné údolí Svát bylo jednou z hlavních pákistánských turistických destinací, ale v loňském roce sem začali z enkláv v sousedním Afghánistánu pronikat bojovníci Talibanu usilující o prosazení islámského práva.

Pákistán se v posledních měsících potýká se vzedmutou vlnou násilností, za níž stojí povstalci napojení na militantní islámská hnutí Taliban a al-Káida. Jen za poslední měsíc uteklo před boji v severozápadní části země na 200 tisíc lidí, kteří podle humanitárních organizací naléhavě potřebují pomoc.

Obavy ze zhoršující se bezpečnostní situace, nejistota kolem vlády poté, co minulý týden odstoupil z funkce prozápadní prezident Parvíz Mušaraf, a strach z propadající se ekonomiky podryly důvěru investorů a pákistánský finanční trh se neustále propadá. Místní měna, rupie, klesla v pátek na historické minimum vůči dolaru.

Předseda vládní Pákistánské lidové strany Ásif Alí Zardárí, který se bude ucházet o úřad pákistánského prezidenta, v rozhovoru pro britskou BBC prohlásil, že svět prohrává válku proti terorismu.

„Je to povstání. Je to naše země a my ji budeme bránit,“ řekl dvaapadesátiletý Zardárí, vdovec po někdejší pákistánské premiérce a později vůdkyni opozice Bénazír Bhuttové, která byla loni v prosinci zavražděna. „Svět tuhle válku prohrává. Myslím, že v tuhle chvíli má Taliban rozhodně navrch,“ dodal.