Indická policie zadržela lídry kašmírských separatistů

Šrínagar - Policie preventivně zatkla v indické části Kašmíru dva vůdce muslimských separatistů. Třetího pak proto, že porušil zákaz vycházení. Ten v Šrínagaru platí na neurčito. Ve městě se totiž chystaly další velké demonstrace proti indické nadvládě. Policie jen dnes zastřelila čtyři lidi a sedmdesát jich zranila. Počet obětí nepokojů z posledních dvou týdnů tak už dosáhl třicítky.

Dva vysoké představitele separatistické organizace Haríjat, Saída Alího Šáha Gíláního a Umara Farúka, zatkla policie v jejich domovech. Policisté jejich zadržením chtěli zabránit rozsáhlým protiindickým demonstracím, které muslimové na dnešek plánovali.

Později byl v Šrínagaru zadržen i předseda separatistické Fronty osvobození Džammú a Kašmíru Jasín Málik, ten byl zatčen, protože porušil zákaz vycházení a organizoval protestní shromáždění asi 30 lidí. Zákaz vycházení porušili dnes i další muslimové, na různých místech Kašmíru se je policie pokusila střelbou do davu donutit, aby nařízení dodržovali. Čtyři lidé při tom zemřeli, 70 dalších utrpělo zranění.

Protesty se dnes konaly v kašmírském zimním správním středisku Džammú, kde se shromáždily tisíce hinduistických demonstrantů, kteří házeli kameny na vládní budovy a na policisty. Zásahové jednotky dav rozehnaly pomocí slzného plynu.

Současné nepokoje v Kašmíru vypukly kvůli kontroverznímu vládnímu plánu poskytnout státní pozemky v tomto státě pro výstavbu hinduistické svatyně. Vláda sice v červnu od záměru ustoupila, kašmírští muslimové a hinduisté ale přesto zahájili masové demonstrace, které v několika případech přerostly v násilnosti. Při nich už zahynuly desítky lidí.