Čeští entomologové dnes znovu stanou před indickým soudem

Dárdžiling (Indie) - V indickém Dárdžillingu dnes výslechem svědků obžaloby pokračuje druhým dnem soud s českými entomology Petrem Šváchou a Emilem Kučerou. Ti čelí obvinění, že v přírodním parku Singalia bez oficiálního povolení sbírali vzácné brouky a larvy motýlů. Oba vinu popírají, hrozí jim tři až sedm let vězení. Soud začal v pondělí výslechem svědků obžaloby, rozsudek by měl padnout v pátek. V případě nepříznivého verdiktu se česká strana odvolá.

Dnes pokračuje výslech svědků obžaloby, ve středu a ve čtvrtek vystoupí obhájci obou Čechů. Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června v jejich hotelovém pokoji poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu. Měli u sebe údajně přes 200 exemplářů vzácného hmyzu. Oba obvinění popírají a tvrdí, že do parku Singalia vůbec nevstoupili. Většinu brouků sbírali ve vesnici nebo přímo na ubytovně chytali na světlo. O tom, kde je národní park, dobře věděli, a prý se mu proto vyhýbali.

Situaci vědců komplikuje skutečnost, že se oba přiznali k ničení biotopu rezervace a ke sbírání hmyzu pro komerční účely. Podle obhájců někdo zřejmě zneužil několik prázdných papírů, které Švácha s Kučerou před svým uvězněním podepsali. Na stranu obou vědců se staví stovky českých i světových odborníků. Podle nich je vyloučeno, že by Švácha s Kučerou v Indii sbírali brouky proto, že by je chtěli dál prodávat. Jeli tam kvůli tesaříkům, jejichž zařazení se věnují už léta.

V případě, že soud vynese nepříznivý verdikt, se česká strana odvolá. Pokud by musela projít všechny stupně indického soudního systému, může se případ táhnout až sedm let.