Horolezci v neděli smetení lavinou jsou pravděpodobně mrtví

Paříž - Šance na záchranu osmi pohřešovaných horolezců, které v neděli smetla v oblasti horského masivu Mont Blanc lavina, je téměř nulová. V Chamonix to oznámila francouzská policie, podle níž existuje jen malá naděje, že by pět zasypaných Rakušanů a tři Švýcaři mohli být ještě po dvou dnech naživu. Osm dalších alpinistů - tři Italové a pět Francouzů - bylo při pádu sněhové masy zraněno.

Nedělní lavinové neštěstí se ve Francii řadí k nejhorším za posledních devět let. Kvůli pokračující lavinové hrozbě musely být další záchranné práce přerušeny, přestože záchranáři již dokázali určit pravděpodobnou pozici horolezců, pravděpodobně mrtvých.

Lavina spadla okolo třetí hodiny ranní na francouzské straně hor u francouzsko-italské hranice. Smetla horolezce, kteří ve výšce 3 600 metrů nad mořem strávili noc navázaní na jedno lano. Podle záchranářů byla lavina 200 metrů dlouhá a 50 metrů široká. „Slyšeli jsme silné zahřmění a poté nás překryl bílý mrak,“ popsal situaci jeden ze zachráněných. Některé ze zraněných masa sněhu odnesla až o 1 000 metrů níže. Pět pohřešovaných horolezců speciální naváděcí systém ARVA našel až o 1 500 metrů dál.

Dva další Italové, kteří byli považováni za pohřešované, se z hlubokého sněhu dostali sami a vrátili se do vesnice, z níž vyrazili. Jen zázrakem se nezařadili mezi 30 lidí, kteří ve francouzských Alpách od začátku léta přišli o život.