Židovské osady rozdělují Riceovou a Livniovou

Jeruzalém - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se na úterní tiskové konferenci v Jeruzalémě neshodla se svou izraelskou kolegyní Cipi Livniovu v otázce židovských osad. Riceová řekla, že dává izraelské straně dlouhodobě najevo, že budování těchto sídlišť komplikuje mírová jednání. Livniová si to ale nemyslí. Jako hlavní překážku mírového procesu vidí osady také předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Riceová chce v Izraeli urychlit izraelsko-palestinská jednání a přimět tak obě strany k uzavření aspoň rámcové dohody do konce roku. Detailní podmínky by se projednávaly později. I přes přetrvávající rozpory Riceová soudí, že se obě strany o něco přiblížily k ukončení konfliktu, který trvá de facto od založení Izraele.

Riceová prohlásila, že není žádným tajemstvím, že stavby osad mírovému procesu nepomáhají. Podle ní je nyní důležité pracovat na vytvoření důvěry mezi oběma stranami. Vše, co ji podrývá, by podle ní mělo být zastaveno.

Palestinci chtějí mít vlastní stát v pásmu Gazy a na celém území západního břehu Jordánu, jenže kromě nich tam žije také zhruba čtvrt milionu židovských osadníků.

Židovský stát chce zachovat největší z osadnických bloků, zejména ty přiléhající k východní části Jeruzaléma, což jsou zároveň oblasti, které stále rozvíjí.

Premiér Ehud Olmert v srpnu řekl, že v rámci mírových jednání Palestincům navrhl, že Izrael zabere sedm procent západního břehu právě pro osady a jako náhradu poskytne palestinské straně odpovídající území přiléhající k pásmu Gazy.

Livniová, která je hlavní izraelskou mírovou vyjednávačkou, na tiskové konferenci prohlásila, že rozhovory nejsou „aktivitami v osadách“ nijak ovlivněny. „Je přece úkolem politických vůdců hledat prostředky, jak žít v budoucnu v míru a nedopustit, aby k vyjednávačům doléhal hluk z terénu. Naší politikou není zvětšovat osady, stavět nové nebo zabírat palestinskou půdu,“ řekla a dodala, že aktivity v osadách byly „tím nejdramatičtějším způsobem omezeny“.

To ale odporuje informacím, které krátce před tiskovou konferencí obou ministryň zveřejnila izraelská organizace Hnutí za okamžitý mír. Podle ní se totiž od začátku letošního roku výstavba v osadách ve srovnání se stejným obdobím loňska zdvojnásobila.

Za hlavní překážku mírového procesu považuje osady také předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který dnes jednal s Riceovou v Ramalláhu. Po jednání šéf palestinských vyjednávačů Ahmad Kurája oznámil, že Abbás se příští týden sejde s Olmertem a v září s americkým prezidentem Georgem Bushem v New Yorku.