OSN poprvé zaznamenala v Afghánistánu pokles výroby opia

Kábul - Výroba opia v Afghánistánu letos poklesla o šest procent proti roku 2007. Největší vliv na pokles produkce mělo v zemi, která obstarává 90 procent opia na světě, počasí. Sucho ovlivnilo nejen pokles výnosů polí s makovicemi, ale i úrodu pšenice. Její cena ihned vzrostla. Vyplývá to ze zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu.

Sice se o 17 procent zmenšila plocha, na níž se opiový mák pěstuje, přesto ale odhadovaná letošní úroda opia v Afghánistánu podle úřadu dosáhne 7 700 tun. Maková pole zabírají více než 150 tisíc hektarů.

Produkce této drogy se stále výrazněji soustřeďuje do oblastí, které jsou pod silným vlivem povstaleckého hnutí Taliban. Během jednoho roku se podařilo afghánským úřadům zvýšit počet provincií, kde se opiový mák vůbec nepěstuje, ze 13 na 18 z celkového počtu 34 provincií.

Téměř 100 procent opia vyrobeného v Afghánistánu pochází z provincií na jihozápadě země, dvě třetiny afghánského opia je vyrobeno v Hílmandu, který je hlavní baštou Talibanu. Podle výkonného ředitele Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu z toho vyplývá, že je třeba bojovat proti Talibům i opiu součastně.