V Libanonu umírá jedna služka týdně

Bejrút - Každý týden umře v Libanonu nejméně jedna služka. Většinou se jedná o sebevraždu nebo o nehodu při pokusu o útěk. Alespoň to tvrdí zpráva organizace Human Rights Watch. Ta zároveň vyzývá k prošetření 95 případů úmrtí pomocnic v domácnosti, ke kterým došlo od ledna 2007.

Čtyřicet případů bylo označeno jako sebevražda a 24 dívek zemřelo při pádu z vysokých budov. Mnoho z těchto žen, které pocházejí většinou ze Srí Lanky, Etiopie a Filipín, muselo čelit zneužívání a také nízkým mzdám. V mnoha případech zemřely na útěku.

Z výzkumu, který organizace Human Rights Watch prováděla v roce 2006, vyšlo najevo, že třetina ze šesti set služek měla zakázáno opouštět dům, ve kterém pracovaly. Z rozhovorů bylo jasné, že kombinace nízkých mezd, vyčerpávající a nekončící práce, zneužívání a izolace vedou ženy k sebevraždám nebo riskantním pokusům o útěk.

Organizace citovala případ nepálské dívky Kamaly Nagari, která se pokusila o útěk z bytu v pátém patře poté, co ji její zaměstnavatelé držely dva dny pod zámkem bez jídla a pití. Kamala se snažila slézt po kabelech vedoucích podél zdi. Ty ji ale neudržely a ona po pádu skončila v nemocnici.