Žádná americká loď v gruzínském Poti nepřistane

Tbilisi - Do přístavu Poti na západě Gruzie, kde jsou rozmístěny ruské jednotky, dnes ani jedna ze dvou amerických vojenských lodí s humanitární pomocí nepřijede. Sdělil to představitel amerického velvyslanectví v gruzínském hlavním městě Tbilisi, který si nepřál být jmenován. Původně tam mělo přistát pobřežní obrněné plavidlo Dallas.

Mluvčí velvyslanectví Stephan Guice informoval, že Dallas místo toho zakotví v přístavu Batumi, mnohem jižněji od zóny, kde se tento měsíc střetávaly ruské a gruzínské síly.

Další americké plavidlo s humanitární pomocí, torpédoborec McFaul, opustilo v úterý Batumi na jihozápadě Gruzie, ale zůstává v Černém moři. McFaul v Batumi vyložil pokrývky, dětskou výživu a hygienické potřeby.

Západní země označily ruskou vojenskou přítomnost v Poti za jasné porušení dohody o ukončení rusko-gruzínských bojů. Zástupce náčelníka ruského generálního štábu generál Anatolij Nogovicyn v úterý zase vyjádřil údiv nad zvýšenou aktivitou vojenského námořnictva NATO v Černém moři a nad tím, že vojenské lodě dopravují humanitární pomoc. Řekl, že v Černém moři je deset lodí z NATO a dalších osm sem brzy připluje.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv v úterý Spojené státy obvinil, že nevezou do Poti po moři humanitární pomoc, ale zbraně. Mluvčí Bílého domu toto obvinění označil za absurdní.

Ruská armáda na gruzínském území
Zdroj: ČT24