Putin: Západu se nebojíme, hájili jsme čest svých občanů

Moskva - Rusko se podle Vladimira Putina kvůli konfliktu s Gruzií a uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie do mezinárodní izolace nedostane a sankcí Západu se neobává. Ruský premiér v rozhovoru pro německou televizi ARD zároveň varoval Evropu, aby nepodléhala zájmům Spojených států.

Putin rezolutně prohlásil, že Rusko svým zásahem v Jižní Osetii bránilo čest a životy svých občanů a že takový národ nemůže být ohrožen izolací. Zároveň se ostře obořil na evropské státy za jejich podporu Spojených států v případě vyhlášení nezávislosti Kosova. Tím, že Evropa bude sloužit zahraničněpolitickým zájmům USA, nic nezíská, uvedl Putin před pondělním mimořádným summitem Evropské unie.

Summit se má zabývat rusko-gruzínským konfliktem a vztahy sedmadvacítky s Ruskem poté, co Moskva uznala nezávislost gruzínských separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie. Podle diplomatických zdrojů se nečeká, že by EU na pondělním summitu odsouhlasila sankce vůči Rusku.

Jižní Osetie a Abcházie jsou stále součástí Gruzie. Ta v pátek přerušila s Moskvou diplomatické styky, Rusko vzápětí oznámilo, že zavře svou ambasádu v Tbilisi. Obě země ale zachovají konzulární vztahy.