Čínský S'-čchuan postihlo další zemětřesení

Peking - Čínskou provincii S'-čchuan zdevastovalo květnové zemětřesení a nyní se tragédie opakuje. Dodatečné otřesy půdy o síle téměř šesti stupňů Richterovy škály způsobili podle předběžných zpráv velké škody na budovách a vyžádaly si minimálně tři lidské oběti. S informací přišla čínská státní televize.

„Hlášení o obětech máme zatím z okresu Chuej-li, kde se zřítilo značné množství domů,“ řekl představitel okresu v televizi.

Epicentrum otřesů leželo asi 30 kilometrů jihovýchodně od Pchan-č'chua, poblíž hranice s provincií Jün-nan. Ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů. Podle amerického geologického ústavu měly otřesy intenzitu 5,7 stupně Richtera, čínské úřady naměřily 6,1 stupně.

Ničivé zemětřesení, které postihlo provincii S'-čchuan 12. května, si vyžádalo více než 70.000 obětí. Miliony lidí přišly o střechu na hlavou. Událost však zvedla nejen v Číně, ale i ve světě velkou vlnu solidarity a pomoci postiženým. Napomohla tomu i skutečnost, že čínské úřady umožnily médiím o situaci poměrně otevřeně informovat včetně kritiky neschopnosti nebo korupčního jednání některých místních funkcionářů. Taková politika dosud nebyla obvyklá a souvisela možná i s obavou o image země před blížící se olympiádou v Pekingu.

Provincie S'-čchuan je kromě zemětřesení známá také svými rezervacemi na odchov téměř vymírající pandy velké. Zatím nejsou informace, zda dnešní zemětřesení zasáhlo také tyto rezervace.