Thajský premiér odmítá odstoupit, začalo mimořádné zasedání parlamentu

Bangkok - Mimořádné parlamentní zasedání má řešit napjatou situaci v zemi, zmítané již šestým dnem masovými protivládními protesty. Premiér Samak Suntcharavedž na úvod zopakoval, že nehodlá odstoupit. Požadavky demonstrantů označil za nedemokratické, podporu mu mezitím před budovou parlamentu vyjádřilo tisíc přívrženců.

„Nenechám se zatlačit. Neodstoupím a nepodám demisi, nehledě na stupňování nátlaku na mou vládu,“ prohlásil premiér v televizním vystoupení před zahájením společného zasedání obou komor parlamentu. „Když vláda nemůže sama vyřešit problém, je společné zasedání parlamentu tím nejlepším způsobem, jak najít řešení,“ dodal.

Již dříve ubezpečil, že nevyhlásí výjimečný stav, kterým demonstrantům hrozil. Suntcharavedžova vládní koalice šesti stran má v 480členném zákonodárném sboru více než dvoutřetinovou většinu. Premiérova strana hodlá na zasedání navrhnout kompromis, který by měl ztlumit odpor veřejnosti. Opoziční Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které demonstrace organizuje, však prý od veřejných protestů a demonstrací neustoupí, dokud vláda nesloží funkce.

Demonstranti, kterým se již podařilo zemi ochromit, považují demokracii západního stylu za pro svou zemi nevhodnou. Umožňuje rozkvět korupce, která prý už nyní překračuje všechny meze. Požadují vytvoření nové vlády a především zcela nového parlamentu, do nějž by většina poslanců byla jmenována a jen 30 procent voleno. To však vláda i většina politických sil odmítá jako protiústavní a nedemokratické. Premiér Suntcharavedž očekává, že parlament takové požadavky nepřijme a koaliční většina vládu podpoří.

Situace v sídle vlády, jehož areál demonstranti obsadili, se zatím nemění. Policie dnes ráno opět podnikla pokus demonstranty z areálu vytlačit, protože však nechce použít větší násilí, skončila snaha jako v předchozích případech neúspěšně. Premiér varoval, že „nemůže nechat vládní budovu trvale obsazenou a nic proti tomu nepodniknout“. Chaos v zemi se začíná projevovat i na její ekonomice. Premiér ostře kritizoval opozici za blokování letiště Pchúket, které k cestám do země využívá nejvíce turistů. Zdůrazňuje, že takový způsob nátlaku na vládu ji poškozuje celou. Dnes dopoledne pak demonstranti pchúketské letiště uvolnili, takže na něm mohl být obnoven provoz.

Na ostrově uvízlo v uplynulých dnech několik tisíc rekreantů, vesměs z Blízkého východu a Číny. Evropané začínají do Thajska jezdit až od října. Protesty organizuje Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které sdružuje jinak dost nesourodé síly nacionalistů, roajalistů a pravicových odborů. V roce 2005 stálo za demonstracemi, jež o rok později vedly ke svržení vlády tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatry. Ta byla obviňována z rozsáhlé korupce. Také nynější vláda je podle PAD zkorumpovaná a pokračuje v politice Šinavatry, který se uchýlil do exilu ve Velké Británii.