Děti v Keni jdou do školy po skončení prázdnin a války

Praha – Nový školní rok začíná prvního září i v Keni. V zemi postižené etnickým násilím po nedávných volbách je stále asi čtvrt milionu lidí bez domova. Situace se však již zlepšila a boje utichly, děti tak nastupují do školy nejen po měsíčních prázdninách, ale také po občanské válce.

Do Keni proudí humanitární pomoc mimo jiné i z Česka. Lucie Tamášová z Humanistického hnutí hovoří o školách, které její organizace buď postavila, nebo s nimi spolupracuje, adopci na dálku nebo zdravotnických centrech. „Ty projekty vždycky vedli místní lidé, místní dobrovolníci, kteří věděli, co je potřeba,“ uvádí.

Známý projekt Adopce na dálku se soustředí především na děti z chudinských částí velkých keňských měst. Lidé tam žijí v chatrčích bez elektřiny a kanalizace, vzdělání je pro děti takřka nedostupné. Podle Tamášové žije v největším keňském slamu na nevelké ploše zhruba milion lidí. Češi zatím na dálku adoptovali asi šest tisíc keňských dětí, kterým platí mimo jiné vzdělání.

Mladí Keňané, s nimiž Humanistické hnutí spolupracuje, si podle Tamášové uvědomují situaci, v níž je jejich africká země, a snaží se situaci změnit. Mimo jiné informují o HIV, který je jednou z největších hrozeb současné Afriky.