Francouzské děti budou chodit do školy už jen čtyřikrát týdně

Paříž - Jen čtyři dny v týdnu budou od letošního roku chodit do školy francouzští školáci. Výuka jim začíná 2. září, ve středu pak mají volno a do lavic zase zasednou až ve čtvrtek. Den volna v půlce týdne má snížit zátěž školních povinností a platí ve Francii odjakživa, ale nově odpadá školákům vyučování v sobotu dopoledne.

Snížení počtu vyučovacích hodin z 26 na 24 týdně ohlásil francouzský ministr školství Xavier Darcos již loni v rámci nové školské reformy, která má přinést mimo jiné i úspory ve výdajích. Vláda hodlá v rámci nových opatření postupně snižovat stavy učitelů. Letos učitelských míst ubylo 11 tisíc z celkového počtu 900 tisíc hlavně na středních školách. Vláda přitom učitele nepropouští, ale podobně jako v jiných oblastech státní správy úřady jen nenahrazují pracovníky, kteří odcházejí do důchodu. V roce 2009 má klesnout stav pedagogů o dalších 13 a půl tisíce lidí. V řadách učitelů to vyvolává podle očekávání kritiku.

Více volna budou mít jen bezproblémoví žáci

Více volného času ovšem získají jen žáci bez problémů s výukou. Těm bude doporučeno, aby se více věnovali zájmovým kroužkům a sportu. Opatření uvolní ruce učitelům, kteří se starají také o děti zařazené do systému doučování. Získané hodiny se rozvrhnou do programů „osobnější pomoci“ v rámci týdne.

Školy mají poměrně velkou volnost, kam doučování zařadí. Nejběžnější bude patrně jejich využití v odpoledních hodinách, kdy rodiče mnoha dětí jsou ještě v zaměstnání a kdy je zapotřebí pro ně zajistit nějaký program. Hovoří se i o duševních rozcvičkách i ráno před vyučováním a během polední pauzy, lze ale využít i volných středečních rán.