Pučisté v Mauritánii jmenovali novou vládu

Nuakšott - Příslušníci mauritánské vojenské junty, která začátkem srpna provedla státní převrat, jmenovali novou vládu. Po dlouhém vyjednávání mezi pučisty a politickými stranami bylo představeno 22 jejích členů. V čele nové vlády stane bývalý velvyslanec v Belgii Mulája uld Muhammad Laghdaf, jmenovaný už v polovině srpna.

Vedení vlády bylo Laghdafovi svěřeno do doby, než pučisté uspořádají volby. Jmenování tohoto respektovaného diplomata do funkce premiéra má podle některých expertů vylepšit mezinárodní mínění o novém režimu. Ten je kvůli svržení prezidenta Sídího uld Šajcha Abdalláhiho, kterého junta stále drží na neznámém místě, stále terčem mezinárodní kritiky.

Ve funkcích ponechala junta ministry obrany, financí, ekonomie a spravedlnosti. Vůdce pučistů Muhammad uld Abdal Azíz do nového kabinetu ale také přivedl činitele, jež působili v přechodné vojenské radě, která do loňského roku předcházela Abdalláhiho režimu.

I když má vojenský převrat podporu některých aktérů tamní politické scény, hlavní opoziční strana Sdružení demokratických sil (RFD) se odmítá na novém kabinetu podílet. Proti juntě se navíc často protestuje v ulicích. Kritizováno je, že zatím nedodržela svůj slib a neohlásila datum pro uspořádání voleb.

Puč v Mauritánii byl vyvolán změnami v armádě, které provedl prezident Abdalláhi. Jedním z odvolaných vojenských představitelů byl právě Azíz. Vojenský převrat v Mauritánii kritizovaly africké i západní vlády. Africká unie zrušila mauritánské členství v organizaci až do obnovy demokracie v zemi. Některé státy uvažují i o uvalení sankcí a vyzývají k propuštění zadržovaného prezidenta.

Abdalláhi se dostal k moci loni, kdy s převahou zvítězil v prezidentských volbách, považovaných za demokratické. Pučisté a někteří politici ho obviňovali z korupce a špatného vládnutí.