Český I4Control umožní ovládat počítač očima

Praha - Už příští týden bude v Česku možné zakoupit přístroj, který handicapovaným umožní ovládat počítač očima. První verzi systému I4Control vyvinula před pár lety Marcela Fejtová z Katedry kybernetiky ČVUT v Praze. Jeho základ tvoří malá kamera uchycená k brýlové obrubě, která snímá pohyb zorničky člověka, pohyb se pak přenáší na kurzor na obrazovce a mrknutí je jakoby kliknutí myší. Výzkumný tým už pracuje na rozšíření systému, například k ovládání rádia.

Na vývoji systému I4Control spolupracovala Fejtová od počátku s Jedličkovým ústavem, který se stará o postižené děti a mladé lidi. Podle pracovníka ústavu Tomáše Sušického systém pomáhá především dětem se svalovým onemocněním, dětem po úrazech a amputacích rukou a částečně lidem s dětskou mozkovou obrnou.

Sušický si na zařízení pochvaluje hlavně to, že obsahuje elektronickou klávesnici v češtině. Jedličkův ústav totiž využíval i jiná obdobná zařízení, děti ale narážely na problém s háčky a čárkami.

Český vynález se bude smět od ledna 2009 prodávat také v ostatních státech Evropské unie. Zájem prý projevily například severské země. Podobné systémy už sice existují i jinde ve světě, ale většinou jsou mnohem dražší, stojí od 5000 eur nahoru. České zařízení bude stát 38 900 korun.