Lidé z New Orleansu se vracejí domů

New Orleans - Desítky tisíc obyvatel New Orleansu, kteří se o uplynulém víkendu museli evakuovat před ničivým hurikánem Gustav, se začínají vracet do svých domovů. Oznámil to starosta města Ray Nagin. Zároveň ale upozornil, že nějakou dobu ještě potrvá, než budou plně obnoveny dodávky vody a elektřiny a než budou plně funkční všechny nemocnice.

Do Louisiany přijel zhodnotit následky řádění Gustava americký prezident George Bush, který v úterý vyhlásil v poničených oblastech státu stav nouze. Díky tomu dostane region pomoc z federálních fondů.

Odpověď úřadů na hurikán Gustav byla podle Bushe vynikající, ale ještě zbývá udělat hodně práce. Nápravy škod po bouři budou záviset na tom, jak rychle se v Louisianě podaří obnovit dodávky elektřiny.

Bush, který čelil kritice za pomalou a neefektivní reakci po Katrině, tentokrát neponechal nic náhodě. V pondělí, kdy se očekával plný zásah Gustava, zrušil své dlouho očekávané vystoupení na republikánském sjezdu v Minnesotě. Místo toho navštívil krizové centrum v Texasu.

Prezident dále oznámil, že ze strategických zásob bude uvolněna ropa, a to na žádost ropných společností, jejichž činnost Gustav přímo ovlivnil. Nedostatek pohonných hmot trápí především jižní oblasti Louisiany.

Gustav, který v pondělí ohrožoval hlavně státy Louisianu a Mississippi, v úterý zeslábl až na tropickou tlakovou níži. Domovy v pobřežních oblastech musely před blížícím se živlem opustit v rámci povinné evakuace, označované za největší v dějinách Spojených států, až dva miliony lidí.

Samotný New Orleans, který před třemi lety téměř zničil hurikán Katrina, opustilo 95 procent obyvatel. Hurikán sice nakonec metropoli nezasáhl plnou silou, město ale není podle úřadů plně obyvatelné.

Úřady v amerických státech u Mexického zálivu ale musejí být i nadále v pohotovosti. Pobřeží Floridy a Georgie by totiž mohla koncem týdne zasáhnout tropická bouře Hanna, která už na Haiti usmrtila nejméně 26 lidí.