Bouře Hanna na Haiti zabila 90 lidí, hurikán Ike sílí

Port-au-Prince - Tropická bouře Hanna na Haiti zabila už 61 lidí. Vyplývá to z nejčerstvější bilance, kterou ve středu večer místního času zveřejnily haitské úřady. Další bouře Ike, která se zformovala nad Atlantikem, dosáhla v noci na dnešek síly hurikánu, tedy čtvrtého stupně na Saffirově-Simpsonově pětibodové stupnici. Pohybuje se asi 800 kilometrů severovýchodně od Závětrných ostrovů. Jeho oko se postupuje rychlostí asi 26 kilometrů v hodině směrem na severozápad. Hurikán doprovázejí vichry o rychlosti 215 kilometrů v hodině. Podle meteorologů zatím nelze říci, zda ohrozí pevninu.

Hanna zabíjela na severu i na jihu Haiti a na mnoha místech způsobila značné materiální škody. Kromě zničených domů také bořila mosty a silnice, takže některé oblasti jsou odříznuty. Na Haiti je nejhůř postižen departement L'Artibonite, v němž zahynulo 37 lidí, z nich 21 ve městě Gonaives, které je zcela zaplaveno. Provizorní přístřeší tam muselo vyhledat 25 tisíc lidí.

Hanna nyní postupuje přes Bahamy a v sobotu dorazí k pevnině někde na hranici států Severní Karolína a Virginie. V té době už zřejmě dosáhne síly hurikánu. V hurikán se změnila také bouře Ike, která se nachází asi 1 000 kilometrů od pevniny. 

Vítr, který Ike provází, dosahuje rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Ike se přesouvá severozápadním směrem. Na předpověď, jestli hurikán ohrozí americké pobřeží nebo ropné vrty v Mexickém zálivu, je ale zatím podle meteorologů příliš brzy. Příští týden by mohl být Ike nad Bahamami.

Za ním se Atlantikem pohybuje směrem na západ další tropická bouře Josephine, která ale zatím slábne. Všechny následují hurikán Gustav, který rovněž zasáhl Haiti a dosáhl do americké Louisiany. V letošní půlroční sezoně se počítá s tím, že se vytvoří 14 až 18 bouří. Josephine je desátá.