„Barakuda“ Palinová dnes zastínila i McCaina

St. Paul (USA) - Američtí republikáni na sjezdu v Minnesotě oficiálně nominovali Johna McCaina jako svého kandidáta na prezidenta. McCain přitom na konventu ještě vůbec nevystoupil a všechnu pozornost už na sebe strhla kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová.

Původně měla Palinová zastávat pozici republikánské Hillary Clintonové, na nominačním sjezdu se ale převtělila v barakudu, jak se jí od mládí po vzoru dravé ryby přezdívá. Alajšská guvernérka Sarah Palinová ostře zaútočila na všechny své kritiky. Ti jí vyčítají, že nemá zkušenosti na to stát se viceprezidentkou třistamilionové země. Palinová jejich výhrady odrazila slovy: „Mám tu vzkaz pro všechny komentátory. Nemířím do Washingtonu, abych od nich slyšela chválu, ale proto, abych sloužila lidem.“

Navzdory očekáváním ale Palinová nechala bez přímého komentáře těhotenství své nezletilé dcery. Tato zpráva přitom na čas získala větší pozornost než celý nominační sjezd. „Naše rodina má stejné zdary a nezdary jako každá jiná. Stejné problémy i stejné radosti,“ prohlásila kandidátka.

Nakonec z mohutně propírané kauzy alespoň vizuálně udělala přednost a s otcem nenarozeného dítěte sedmnáctileté Bristol se přivítala na letišti Johna McCaina. Příznivci republikánů v nemanželském dítěti její dcery problém nevidí: „Taky se mi tohle v mé rodině stalo, takže vím, jak je to těžké. Ale stojí za to přivítat nový život, to dítě dostane veškerou potřebnou lásku.“ Naopak voliči demokratů mají jiný postoj: „Je to komické, že její náctiletá dcera evidentně neměla na výběr a musí se vdávat, protože její máma kandiduje na viceprezidentku. To je pokrytecké.“

Přesto považují skalní republikáni bývalou Miss Aljašky za svou rockovou hvězdu, která odhodlaně bojuje proti potratům, za pár dnů pošle syna do Iráku a propaguje pobřežní ropné vrty. Pro demokraty je dále vítaným terčem, kterému podobně jako McCain Obamovi vyčítají nedostatečné zkušenosti.

Sarah Palinová s rodinou
Zdroj: ČTK