Entomologové se rozsudek dozvědí v pondělí

Dárdžiling (Indie) – Rozsudek v případu českých entomologů má už indický soud připravený. Emil Kučera a Petr Švácha se ho ale kvůli technickým průtahům dozvědí až v pondělí. Úřady vědce viní z nepovoleného sběru hmyzu v indickém parku Singalia a z toho, že chtěli bez povolení odvézt ze země přes 200 vzácných brouků a larev motýlů. Oba Češi ale tvrdí, že do národního parku vůbec nevstoupili a hmyz nesbírali pro komerční účely.

Rozsudek je podle velvyslancee v Indii Hynka Kmoníčka velmi dlouhý, komplexní a také velmi odborný. U soudu totiž vypovídalo velké množství odborníků, které předvolala jak obžaloba, tak i obhajoba.

„Soudce tak ve čtvrtek neměl co přečíst, protože mu to písařka nedokázala přepsat,“ vysvětlil průtahy Hynek Kmoníček s tím, že podle informací od místních tato situace není vůbec výjimečná. 

Obsah rozhodnutí soudu by prý mohl znát jen právník obou Čechů, který jej však nesmí v předstihu zveřejnit. Uzná-li soud vědce vinnými, hrozí vědcům tří až sedmileté vězení. Rozsudek se tak dozví zřejmě až v pondělí kolem druhé hodiny odpoledne.

Dvojici českých entomologů z Akademie věd zadrželi indičtí policisté na konci června. Vědci jsou obviněni z toho, že sbírali hmyz v parku Singalia bez povolení. Obžaloba používá jako hlavní důkaz přiznání podepsané Kučerou i Šváchou. Podle obhájců je dokument podvržený. Vědci prý sbírali hmyz mimo území přírodní rezervace a chtěli ho použít k nekomerčním účelům.