Nejméně 31 mrtvých při sesuvu půdy v chudinské čtvrti v Káhiře

Káhira - Nejméně 31 mrtvých a 23 zraněných si podle agentury Reuters vyžádal sesuv půdy a kamení, který zavalil chudinskou čtvrť v Káhiře. Pod kamením a balvany zůstalo pohřbeno nejméně pět desítek domů a místní úřady se obávají, že bilance obětí zatím není konečná.

Ohromné balvany, některé vysoké až 30 metrů a těžké okolo 70 tun, zničily celé domy. Zřítily se časně ráno, když se lidé teprve pomalu probouzeli do nového dne. V hromadu trosek se změnila také jedna šestipodlažní budova. Lidé na místě volali jména svých příbuzných a sami se je snažili vyprostit z trosek. Někteří zpod sutin volali o pomoc mobilními telefony. Podle svědků jich zde mohlo uvíznout až 500, uvedla agentura AP.

Na místo se sjeli policisté a záchranáři, místní obyvatelé ale viní vládu, že na sesuv zareagovala pozdě a záchranné práce postupují pomalu.

„Kdyby se to stalo v Poradní radě (horní komora egyptského parlamentu), poslali byste sem celou armádu,“ křičel na policii jeden z přítomných. Na uhašení srpnovém požáru v horní komoře egyptského parlamentu totiž vláda povolala armádu i s vrtulníky.

Chudinské čtvrti v egyptském hlavním městě jsou obvykle přeplněny lidmi a celé rodiny se často tísní v jediné místnosti. Jeden z místních zastupitelů potvrdil, že domy byly postaveny na nebezpečném místě a vláda zdejším obyvatelům v minulosti slíbila náhradní bydlení.