Indie může po 34 letech nakupovat jaderný materiál

Vídeň - Indie může opět nakupovat jaderný materiál, přestože není signatářem dohody o nešíření jaderných zbraní. Skupina 45 států, které kontrolují export jaderné technologie ve světě, dnes souhlasila s americkým návrhem na zrušení celosvětového zákazu jaderného obchodu s Indií. Zákaz platil 34 let.

„Skupina dodavatelů jaderných komponentů dnes schválila výjimku pro jaderné dodávky pro Indii,“ uvedlo v prohlášení rakouské ministerstvo zahraničí. Embargo pro obchodování s jadernými technologiemi bylo na Indii uvaleno v roce 1974, když země provedla svůj první jaderný test.

Po dvoudenním jednání byla dnes dohoda nakonec uzavřena, když Rakousko, jeden z posledních nesouhlasících států, dosáhlo toho, že se Indie oficiálně zavázala dodržovat smlouvu o nešíření jaderných zbraní a moratorium na jaderné zkoušky. Dillí v minulosti odmítalo mezinárodní dohody o nešíření jaderných zbraní a vyvíjelo tyto zbraně podobně jako sousední Pákistán.

Americký prezident George Bush podepsal návrh zákona, který umožní Indii nakupovat v USA reaktory a palivo pro ně, již v roce 2006. Po nynější dohodě jej bude moci ratifikovat i americký Kongres.